Soluții inteligente trenchless pentru o infrastructură urbană intactă
Tehnologiile trenchless (fără săparea șanțurilor) reprezintă soluția durabilă pentru instalarea, renovarea și reabilitarea conductelor. Beneficiile economice și ecologice oferite de metodele trenchless în comparație cu execuția lucrărilor de construcții cu decopertare sunt evidente, practic orice poate fi subtraversat: suprafețele valoroase de la suprafață sunt protejate, se renunță la lucrările complexe de excavare și refacere, nu există perturbări ale traficului, se produc emisii reduse de zgomot, gaze poluante și particule fine, iar intervalele efective de execuție a lucrărilor de construcții și costurile se diminuează semnificativ.
În România se simte nevoia din ce în ce mai acută de utilizare a tehnologiilor trenchless. Simțind această oportunitate, începând cu noiembrie 2019, societatea Allemania Eurotech SRL din Cluj– Napoca, a devenit furnizor exclusiv al echipamentelor TT pentru nord-vestul României, oferind totodată service cu personal scolarizat chiar la fabrica companiei Tracto-Technik din Germania. Societatea Allemania Eurotech avea deja o experiență de 18 ani în comercializarea, închirierea și mentenanța tehnologiilor, mașinilor și utilajelor pentru industria construcțiilor și cea minieră, iar tocmai profesionalismul angajaților societății Allemania Eurotech a asigurat orientarea spre acest segment de nișă de piață. Dintre cele mai solicitate produse trenchless de la TT, furnizate de Allemania Eurotech în România până acum, menționăm forezele pneumatice GRUNDOMATP și utilajele de forare orizontală dirijată GRUNDODRILL.
FOREZELE PNEUMATICE GRUNDOMATP
Izvorul principal al satisfacției clienților este dat de faptul că foreza pneumatică GRUNDOMATP își atinge ținta cu precizie de fiecare dată. Calitățile deosebite ale forezelor pneumatice GRUNDOMATP rezidă în îmbunătățirea performanțelor capului – daltă și, la forezele de dimensiuni mari, în inversarea mai ușoară a sensului de înaintare. Noul ansamblu cap – daltă garantează performanța și consumul redus de aer, prevenind pătrunderea mizeriei și împiedicând pierderea de energie. Pistonul poate astfel să lovească vârful dălții cu toată energia de impact atunci când întâlnește roci dure și, abia după ce acestea au fost pulverizate, să împingă corpul forezei înainte. Capul în trepte, cu ciclu de lucru în doi timpi, poate lucra în orice tip de sol deplasabil cu o uzură minimă, generând maximum de precizie și performanță la impact, dar și un con de presiune mare în solul din fața capului – daltă. Comparativ cu alte foreze cu cap fix, acest sistem patentat de TT asigură cea mai bună stabilitate direcțională și precizie de forare, chiar și în soluri foarte dificile, cu multe incluziuni de rocă.
Față de alte foreze pneumatice la care schimbarea sensului de avans înainte – înapoi se face prin rotirea furtunului de alimentare cu aer, procedeu greoi, forezele pneumatice GRUNDOMATP, standard la cele de dimensiuni mari (Ø 145 mm, Ø 160 mm și Ø 180 mm) și opțional la Ø 130 mm, dispun de un servocontrol ce permite schimbarea sensului de avans sub presiunea de operare, mult mai ușor, doar prin acționarea unei manete. Sistemul clasic de schimbare a sensului de avans este disponibil standard pe forezele pneumatice GRUNDOMATP cu Ø 45 mm la Ø 130 mm și se face tot sub presiune, rotind furtunul de aer comprimat un sfert de rotație spre stânga. Sunt disponibile 11 modele din versiunea standard GRUNDOMATP, începând cu modelul 45 P și până la 180 P. Pentru aplicații în spații limitate sunt disponibile și 5 modele mai scurte, dar cu o frecvență de batere mai ridicată, începând cu modelul 65 PK și până la 130 PK. Diametrele exterioare ale ansamblului carcasă cap – daltă variază de la 45 mm la 180 mm, ceea ce asigură instalarea țevilor cu Ø 40 mm până la Ø 160 mm. Frecvența de batere variază de la 580 min-1, pentru modelul 45 P, cel mai mic din gamă, până la 280 min-1, la modelul 180 P.
PLATFORMA DE FORAJ ORIZONTAL DIRIJAT GRUNDODRILL 28 N
Cu un foraj asistat de fluide de foraj platformele de foraj orizontal dirijat GRUNDODRILL creează mai întâi o gaură de forare pilot de-a lungul unei direcții flexibile, folosind un cap de forare orientabil. La retragerea prăjinilor de forare, diametrul forajului pilot este mărit de un cap de lărgire, iar conducta atașată de acesta este trasă pe direcția găurii de foraj. Cu această tehnologie trenchless, forajele longitudinale și subtraversările pot fi realizate chiar și în teren stâncos. Lichidul de foraj, format din apă și bentonită, contribuie într-o foarte mare măsură la executarea cu succes a găurii de forare pilot, sprijinind pereții găurii de foraj, îndepărtând materialul excavat, stabilizând gaura de foraj și reducând carcasa conductei care urmează a fi instalată. Gama de aplicații acoperă toate lucrările trenchless de instalare a conductelor de alimentare cu gaz și apă potabilă, a conductelor de termoficare, de evacuare a apelor uzate și de protecție pentru cabluri electrice, de telecomunicații și de fibre optice ori e-mobilitate. De asemenea, echipamentele GRUNDODRILL sunt utilizate în lucrări de drenaj și geotehnice. Platforma de foraj orizontal dirijat
GRUNDODRILL 28 N este cel mai puternic echipament din clasa sa de performanță. Puterea de acționare de 224 kW, furnizată motorul Cummins cu norma de poluare Tier 5, este transformată 100% în putere de forare, asigurând un cuplu de până la 11.000 Nm și, cu o forță de lovire / tracțiune de 280 kN, dovedindu-se absolut unică în clasa de până la 300 kN forță de tracțiune. Pompa de lichid de foraj furnizează maximum 650 l/min la o presiune de 90 bari, pentru o productivitate maximă și un avans rapid al prăjinilor de foraj, chiar și la diametre mari ale găurii de foraj. Se pot executa foraje pe lungimi de până la 500 m, la o rază a arcului de cerc de până la 75 m, pentru tragerea țevilor cu maxim Ø 710 sau se poate lărgi gaura de foraj până la Ø 900 mm. În timpul lucrului se remarcă zgomotul și emisiile poluante deosebit de reduse și un consum de combustibil extrem de economic.
Pentru forarea la un unghi de 0O – 30O, 28N este echipat cu un sistem pinion – cremalieră, ceea ce îi permite realizarea de foraje în soluri foarte dificile, chiar pietroase. Diametrul forajului pilot de 140/170 mm este realizat cu prăjini cu Ø 82 mm. Capacitatea magaziei de prăjini este de 96 de bucăți (288 m), întregul proces de forare fiind complet automatizat, la fel și curățarea prăjinilor la extragerea lor. Reglarea continuă a cuplului și a turației de forare, forța dezvoltată la turație maximă (180 rpm) și productivitatea ridicată la orice turație de lucru sunt tot atâtea atuuri în stabilirea unor performanțe de top și cerințele solului și posibilitatea de a comanda de la distanță platforma de forarepe terenuri dificile și la adâncimi marireprezintă alte caracteristici care situează echipamentul la nivelul de vârf al clasei. Cabina operatorului îi asigură acestuia un maxim de confort în operare și un loc de muncă cu o tehnologie de ultimă oră. Două joystick-uri multifuncționale pentru toate funcțiile în regim de găurire și antrenare, diferite moduri selectabile de operare (manual, semi-automat, complet a utomat și diagnosticare sistem / setare parametri de lucru), display PC cu ecran tactil șiconexiune la internet, afișaj color de înaltă rezoluție, achiziționarea automată a datelor de foraj, diagnosticarea de la distanță cu transfer telematic de date, iluminare cu LED-uri și radio cu Bluetooth și port USB, un scaun ergonomic cu suspensie pneumatică și încălzire, geamuri mari, pentru o vedere panoramică și posibilitatea de rotire a cabinei în 5 poziții, sistem de încălzire și aer condiționat, toate acestea sunt la dispoziția operatorului.
Forezele pneumatice GRUNDOMATP au fost dezvoltate pentru diverse aplicații:
• subtraversări – de drumuri, căîi ferate, grădini, clădiri și alte suprafețe valoroase;
• conexiuni de la servicii de utilități publice la proprietăți – pentru gaze, apă, ape uzate, electricitate, fibră optică etc.;
• instalare conducte de oțel cu Ø 130 mm – pentru formarea unei rețele (căldură geotermală, termoficare), prin atașarea unui dorn pentru tragerea noilor conducte simultan;
• reabilitarea conductelor de până la Ø 95 mm – utilizând metoda dinamică dspargere a conductelor;
• instalarea pilonilor de fundații etc