Blejkan Construct – Ne pasă de inimile orașelor!

Compania Blejkan Construct SRL este specializată în reabilitarea fără săpătură a conductelor de canalizare, apă, tehnologice și de gaze – și este parte a grupului Blejkan, lider pe piața de reabilitare fără săpătură din Polonia. Grupul este format din companii de producție și de execuție, cum ar fi Blejkan SA – compania lideră a grupului, cu peste 150 de angajați și apro ape 15 ani de istorie de succes pe piața europeană a industriei de renovare fără săpătură.

Din grupul Blejkan fac parte următoarele companii: Mazur sp. z o.o. și Poliner sp. z o.o., companii care produc linere din fibră de sticlă și pâslă de cea mai bună calitate pentru reabilitarea diferitelor tipuri de țevi; Abikorp sp. z o.o, companie specializată în lucrări de microtunelare. Efectul expansiunilor grupului spre vestul Europei este Blejkan GmBH. Nu în ultimul rând, Blejkan Construct SRL, cea mai tânără companie din grup, este înființată în anul 2017, pe piața românească emergentă și promițătoare de reabilitare fără săpătură.

Orașele noastre sunt pline de infrastructură subterană pentru livrarea diferitelor tipuri de servicii, cum ar fi alimentarea cu apă, colectarea apelor uzate, alimentarea cu încălzire, alimentarea cu gaze și altele. Această infrastructură a fost construită în diferite perioade de timp și în mod natural îmbătrânește, provocând riscul de avarii și întreruperi în furnizarea serviciilor. Din când în când, putem vedea efectele problemelor legate de infrastructura subterană, cum ar fi străzile inundate și distruse de excavatoare care încearcă să sape și să găsească sursa problemei. Pentru a evita aceste situații, conductele subterane trebuie înlocuite sau reabilitate și, în multe cazuri, în special în zonele orașului, renovarea fără săpătură este cel mai bun mod de a face acest lucru.

2DE CE REABILITAREA FĂRĂ SĂPĂTURĂ?
• economisirea timpului – înlocuirea tradițională prin săpătură necesită mult timp, în timp ce renovarea „trenchless” permite executarea lucrării mult mai repede;
• fără inconveniente pentru locuitori – repararea sau înlocuirea defecțiunilor conductelor sunt întotdeauna blamate de persoanele blocate în trafic, supărate din cauza lucrărilor de drumuri. Reabilitarea fără săpătură necesită mici gropi de lansare sau utilizare a gurilor de vizitare existente. Foarte des locuitorii nici măcar nu observă faptul că lucrările sunt executate;
• avantaje de mediu – țevile de canalizare deteriorate și vechi prezintă riscul de exfiltrare a apelor uzate la sol. Reabilitarea continuă face conducta etanșă și ne salvează mediul de scurgeri necontrolate;
• lipsa daunelor la suprafață – înlocuirea deschisă a șanțurilor, a țevilor sau chiar reparațiile locale sunt întotdeauna legate de distrugerea suprafeței. În tehnologiile fără săpătură evităm astfel de probleme;
• îmbunătățirea proprietăților hidraulice a conductelor – conductele reabilitate vor avea parametri hidraulici mai buni decât înainte de reabilitare;
• risc redus de deteriorare a altor infrastructuri subterane – în zilele noastre orașele sunt pline de infrastructură subterană, uneori foarte puţin vizibilă pe hărți/planșe. Tehnologiile de reabilitare fără săpătură minimizează riscul de interferență cu alte rețele și riscul de deteriorare a acestora.

Decizia finală cu privire la tehnologia reabilitării poate fi luată după curățarea și inspecția video a conductei și evaluarea stării sale tehnice. Blejkan Construct SRL se concentrează pe următoarele tehnologii fără săpătură:

CĂMĂȘUIREA CU LINER (CIPP) – POLIMERIZARE CU UV
3În cazul produselor CIPP, întărite la lumină UV, se pot folosi rășini nesaturate din poliester (UP) sau
vinilesteric (VE), în funcție de cât de agresive sunt substanțele din conductă. Purtătorul poate fi din fibră de sticlă sau din fibră de sticlă cu pâslă. Metoda de reabilitare, utilizând căptușeala CIPP polimerizată cu UV, este una dintre cele mai moderne și mai avansate tehnologii și continuă să se dezvolte, îmbunătățind parametrii de rezistență și etanșeitate.

Utilizarea materialelor de calitate superioară permite reducerea grosimii căptușelii și o reducere minimă a diametrului intern al conductei, în timp ce sistemul de control al parametrilor de întărire a căptușelii asigură că produsul obținut va fi de cea mai înaltă calitate. Procesul tehnologic scurt de instalare și întărire a căptușelii îl face recomandabil pentru zonele urbanizate.

Gama de diametre: DN200 – DN1700.
Aplicație – rețele de canalizare gravitaționale, rețele de alimentare cu apă, racorduri de canalizare până la DN300.

CĂMĂȘUIREA CU LINER (CIPP) – POLIMERIZARE CU APĂ CALDĂ
În cazul produselor CIPP, polimerizate cu apă fierbinte, se pot utiliza poliester nesaturat (UP), vinilester (VE), în funcție de cât de agresive sunt substanțele, sau rășini epoxidice (EP). De obicei, suportul este realizat din țesătură nețesută din polimer (PA, PAN, PET, PP). Membranele pot fi utilizate în funcție de cerințele producătorilor individuali de liner. Datorită tehnologiei, aceasta poate fi utilizată în rețele cu coturi și unghiuri, fără a fi nevoie să execute noi gropi de lansare.

Gama de diametre: DN200 – DN2100.
Aplicație – rețele de canalizare gravitaționale, rețele de alimentare cu apă.

REABILITARE CU CĂPTUȘEALĂ DIN ȚEVI DIN GRP, PE, PVC ȘI PP
4Glisarea segmentară a conductelor constă în introducerea unor segmente scurte de conducte într-o conductă gazdă. În funcție de tipul de rețea și conductă reabilitată, căptușeala este strecurată prin gurile de vizitare existente sau în gropi. Segmentele de căptușeală reflectă forma conductei gazdă, astfel ele pot fi circulare sau necirculare. Tehnologiile de reabilitare a conductelor segmentare sunt recomandate canalizărilor cu forme complicate și nestandardizate, datorită faptului că pot fi produse module de orice formă și dimensiune. În plus, această metodă poate fi utilizată (cu unele limitări) chiar și în rețelele utilizate, în timp ce chituirea oferă suport suplimentar pentru canalizarea care este reparată.

Gama de diametre și forme nestandardizate: DN200 – DN2600 / 3200.
Aplicație – rețele de canalizare fără presiune, rețele de alimentare cu apă.