DIRINGER & SCHEIDEL ROMANIA S.R.L. – Proiect de reabilitare a rețelei de apă în municipiul Arad și aducțiune apă în localitatea Fântânele
Diringer & Scheidel Romania a executat pentru Compania de Apă Arad reabilitarea conductei de apă potabilă, proiect care a fos t posibil prin finanțare din fonduri europene. Amplu proiect a fost prezentat în cadrul celei de-a 5-a ediții a evenimentului Trenchless Romania Conference & Exhibition de către Mihai Moroșan, Country Manager Diringer & Scheidel Romania.
Reabilitarea conductei s-a realizat prin cămășuire CIPP-BlueLine în detrimentul înlocuirii prin săpătură deschisă. Folosirea acestei tehnologii a fost extrem de oportună mai ales că amplasarea conductei era în carosabil, astfel s-a evitat blocarea accesului auto și pietonal.
Mai mult, conducta subtraversa și o cale ferată de tramvai și intersecții intens circulate ale orașului. Prin reabilitarea conductelor prin cămășuire CIPP-BlueLine a fost posibil accesul la conducta existentă și realizarea lucrărilor prin căminele existente. În cazuri speciale (lipsă cămine, lungimi foarte mari ale conductei între cămine, etc.) se impune realizarea unor gropi de lucru, de dimensiuni reduse (3mX2m). Pentru proiectul de la Arad, reabilitarea conductei s-a realizat utilizând cele șase cămine existente și execuția a patru gropi de lucru suplimentare. Linerul utilizat are caracteristici tehnice pentru a asigura funcționarea la o presiune nominală de 6 bar și o presiune de test de 10 bar.
”Specialiștii noștri au urmărit și ținut sub control impregnarea liner-ului cu rășină în așa fel încât aceasta să fie uniformă pe întreaga lungime a furtunului. După impregnare, liner-ul BlueLine a fost introdus în tamburul de inversare de unde, sub e fectul presiunii de aer comprimat (0.5 – 0.8 bar), controlată, este inversat si împins către conductă.”
În cazul reabilitării prin cămășuire spatiul necesar execuției lucrărilor este foarte restrâns și se rezumă la căminele existente și/sau gropile de lucru și la spațiul necesar amplasării echipamentelor speciale de cămășuire. Lucrările de curățire și spălare a conductei, înainte de reabilitare, au fost executate pe timpul nopții, fără a afecta substanțial traficul rutier, cu toate că lucrările se efectuau în zona Catedralei, zonă intens circulată. Impregnarea cu rășină a liner-ului flexibil a fost executată în autolaboratorul de impregnare, asistată computerizat, atât din punct de vedere al mixării celor două componente ale rășinii cât și din punct de vedere al gradului de uniformizare și impregnare al rășinii în liner. După ieșirea din tamburul de inversare, liner-ul BlueLine este direcționat către conducta existentă prin intermediul unui furtun protector. In cazul în care tamburul de inversare nu poate fi poziționat lângă groapa de lucru sau căminul de vane, din cauza condițiilor din teren, liner-ul poate fi adus în zona conductei de reabilitat prin împingerea din tambur sub efectul presiunii prin protector fără pericolul de a fi deteriorat.
Liner-ul BlueLine odată introdus în conducta suport avansează cu o viteză constantă controlată. Pe măsura avansării în conducta existentă liner-ul aderă la pereții acesteia, urmând ca sub acțiunea aburului să se realizeze polimerizare a rășinii, deci întărirea linerului, rezultând o conductă nouă în conducta existentă. Pe capetele conductei se montează inele de etanșare pentru a asigura liner-ul, această operațiune fiind etapa finală a lucrărilor de reabilitare.