„Trenchless pe coasta de surf”, în Australia
La sfârşitul anul 2015, compania australiană Dunstans Construction Group, specializată în lucrări de foraj orizontal dirijat – HDD (Horizontal Directional Driling), a reuşit să gestioneze cu succes proiectul „Anglesea WRP Outfall Replacement” – ce constă în instalarea unei conducte de 700 metri lungime, fără săparea unui şanţ deschis. Lucrarea s-a desfăşurat la 120 km sud – vest de Melbourne, în districtul Surf Coast, statul Victoria. Folosind o instalaţie de forare HDD de 250 tone, fabricată de compania germană Herrenknecht AG, antrepriza Dunstans Construction Group a realizat o ieşire la mare şi a instalat o conductă nouă, pentru deversarea apei tratate, între acest amplasament şi staţia locală de epurare a apei.
Dunstans este o companie înregistrată în Australia care, încă de la înfiinţarea ei în anul 1950, ca o afacere de familie, acum la a treia generaţie, s-a remarcat în mod deosebit prin spiritual inovator cu care aborda orice lucrare şi, totodată, prin predarea constantă a proiectelor la timp, fără depăşi vreodată bugetul. Proiectul „Anglesea WRP Outfall” nu a fost o excepţie, lucrările la faza de proiectare şi până la cea de execuţie, fiind finalizate înainte de Crăciun, în doar trei luni, când staţia locală de epurare a apei trebuia să lucreze la capacitate maximă.
Apa uzată din reţeaua de canalizare a localităţii Anglesea este colectată de staţia locală de epurare a apei, în bazinele proprii, pentru tratare biologică prin folosirea procesului de epurare cu nămol activ. O parte a apei astfel tratate este apoi deversată în ocean. În august 2015, din cauza eroziunii, o stâncă mare situată pe faleza din apropriere s-a fragmentat şi o cădere de pietre a afectat puternic conducta de deversare a apei reciclate.
Barwon Water, care este cea mai mare companie regională guvernamentală urbană responsabilă cu gestionarea calităţii apei în statul Victoria, a solicitat o acţiune imediată pentru înlocuirea cât mai curând posibil a conductei de canalizare afectate, astfel încât proiectul să fie finalizat până în vară – în Australia este vară când în emisfera nordică este iarnă – când există cea mai mare cerere de apă reciclată.
Proiectul a ţinut de toţi factorii de mediu afectaţi de instalarea conductei cu ieşire la mare şi, pentru protejarea Parcului Naţional Point Addis Marine, a fost necesară respectarea unor cerinţe stricte de protecţie a mediului. Domnul Bryce Morrow, Director la Dunstans şi conducător al proiectului, spunea la vremea respectivă că, aplicarea riguroasă a restricţiilor de mediu a fost de importanţă capitală în activitatea de elaborare tehnico-economică şi planificare a proiectului care, şi aşa, trebuia să se desfăşoare într-o zonă de lucru restrictivă.
„Stânca submarină Ingoldsby, situată în Parcul Naţional Point Addis Marine, se află la mică distanţă de difuzorul de evacuare şi este un habitat reprezentativ pentru Weedy Sea Dragon (o specie de căluţ de mare) şi Cuttles Giant (sepiile australiene uriaşe), care înoată prin grădinile de bureţi în culori strălucitoare, care se dezvoltă pe bogatul recif subacvatic. De asemenea, pe tot parcursul anului,în diferite momente ale zilei pot fi întâlnite balene, rechini, delfini şi foci,” spunea Bryce Morrow.
„Suprafaţa de teren cu floră nativă, situată între şosea, unde conducta a fost sudată şi apoi pozată şi plajă, era, de asemenea, o zonă protejată cu acces interzis şi foarte aproape de o zonă rezidenţială. Aceste restricţii suplimentare au necesitat o foarte eficientă administrare a instalaţiilor şi echipamentelor, coordonarea timpilor de început şi sfârşit a lucrării, precum şi alegerea echipamentului cel mai potrivit şi întreţinerea lui riguroasă pentru a minimiza prejudiciile asupra mediului local.”
Pentru acest proiect, compania Dunstans a comandat un echipament HDD Herrenknecht HK250C, instalaţie care utilizează o tehnologie ce şi-a demonstrat şi în trecut eficienţa în medii sensibile de lucru. Pentru a finalize instalarea a 700 m de conductă de plastic HDPE, cu diametrul de 355 mm, Dunstans s-a folosit de o maşină de ultimă generaţie „made in Germany”, cea mai mare instalaţie de foraj pe şenile din Australia. Compania a aplicat o metodă inovativă pentru a închide orificiul pilot şi pentru a lărgi gaura forată, înainte de străpungerea finală, împiedicând astfel evacuarea fluidelor de foraj şi a materialului rezultat din săpături, în oceanul din aproprierea Parcului Naţional.
După finalizarea puţului de foraj, Dunstans a reuşit să depăşească şi obstacolul ridicat de transportul rutier, într-un convoi de vehicule agabaritice, a celor 700 de metri de conductă, până în portul Philip Bay – cel mai aglomerat port din ţară. Apoi tronsoanele de ţeavă au fost aduse pe plaja Point Roadknight, la aproximativ 5 km de punctul de inserţie, unde au fost desfăşurate şi sudate. În ziua când conducta a fost introdusă în gaura forată, plaja a fost temporar închisă, iar conducta plutitoare a fost remorcată în largul mării, unde a fost conectată la tijele de foraj şi a fost aliniată, cu ajutorul scafandrilor, înainte de a fi trasă înapoi în gaura forată, până la staţia de epurare. Transportul maritim în zonă nu a fost afectat, deşi conducta avea o lungime apreciabilă.
De asemenea, compania Dunstans a fost aceea care a proiectat şi fabricat difuzorul din oţel inox, cu diametrul de 18 m, ce a fost ataşat la capătul conductei aşezată pe fundul mării. Difuzorul instalat asigură o rată de diluare de clasa a 2-a a apei reciclate pe care o produce staţia de epurare. Dunstans Construction Group a finalizat cu succes acest proiect, care trebuia să îndeplinească condiţiile stricte de mediu stabilite de municipalitatea locală a districtului Surf Coast, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Departamentul de Planificare pentru Mediu, Teren şi Apă. Domnul Morrow declară că relaţia de cooperare şi comunicare permanent cu clientul a constituit cheia succesului proiectului. „Etapele de proiectare şi stabilirea procedurilor de lucru, au fost dezvoltate în colaborare cu clientul, ceea ce a asigurat instalarea efectivă, cu deplină eficienţă, a conductei şi difuzorului, respectând în acelaşi timp parametrii operaţionali şi de mediu impuşi. Instalaţia îndeplineşte aşteptările actuale şi are capacitatea de a face faţă sarcinilor crescute ale sistemului, în viitor,” spunea el. „Baron Water este pe deplin mulţumită de rezultatul instalării, iar Dunstans şi-a dovedit abilitatea de a respecta termenele stricte impuse pentru instalarea şi finalizarea proeictului fără incidente sau accidente.”