Vermeer angrenat într-un proiect danez de implementare a rețelei de fibre optice
Într-un amplu proiect de telecomunicații, mica insulă Orø din Danemarca, a fost interconectată la continent prin intermediul unei rețele de fib ră optică realizată de antrepriza Entreprenør Jacob Post AsP, care a instalat cu ajutorul unei instalații de foraj HDD Vermeer D40x55 S3, pe sub apă, 700 metri de țeavă cu diametrul de 140 mm. Orø este o mică insulă, situată într-unul din fiordurile celei mai mari insule a Danemarcii, Zeeland, pe care se află și capitala Copenhaga. La rândul ei, insula Zeeland este legată cu continentul, la est cu Suedia, prin intermediul Podului Oresund, și la vest, cu insula Funen, prin intermediul Podului Marii Centuri.
Insulele mici, cum este și insula Orø, sunt legate de celelalte insule și de continent prin intermediul liniilor de feribot și cu avioane mici. Instalarea fibrelor optice între mica insulă și insula principală nu a fost o sarcină ușoară pentru antrepriza Entreprenør Jacob Post ApS, din localitatea Kirke Såby, Danemarca. O țeavă cu fibră compozită SDR9, cu diametrul de 140 mm, a fost instalată sub fundul mării, pe o lungime de 700 m, cu ajutorul unei intalații Vermeer de foraj orizontal dirjat (HDD), model D40xd55 S3 Navigator®.
Locația șantierelor pentru instalarea echipamentelor la intrarea-ieșirea capului de forare a fost aleasă în aproprierea locurilor de ambarcaredebarcare ale liniilor de feribot existente, respectiv portul Hammer Bakke și Østre Færgehaven Orø. Jacob Post, proprietarul antreprizei, declara, înainte de începerea lucrărilor, că a avut ceva temeri în ceea ce privește reușita realizării proiectului pe această distanță, dar încrederea pe care o avea în echipamentul de forare D40x35 S3 l-a făcut să-și depășească aceste temeri, iar acesta a făcut față cu brio provocării.
„Manevrarea capului de foraj la finalul operațiunii de forare a fost un pic mai delicată, dar noi am reușit să îl facem să lucreze cum trebuie”, spunea Post. „A trebuit să găsim un procedeu inventiv de a localiza gaura forată, deoarece apa sărată făcea dificilă trimiterea și primirea de semnale de la radiolocatorul DigiTrack® Falcon F5®.”
Pentru localizarea capului de forare, Post s-a folosit unul dintre cele două feriboturi, ce a circulat pe ruta sa, pe care a fost așezat un excavator de brațul căruia s-a atașat un tub sufficient de larg din polietilenă PE. La capătul închis al tubului, a fost montat un echipament de monitorizare conectat la o antenă situată la partea superioară a tubului, evitându-se astfel propagarea undelor radio prin apa sărată. Tubul a fost coborât până la fundul mării și a fost deplasat o dată cu feribotul, pe măsură ce capul de forare înainta. Trei lucrători deserveau echipamentul astfel instalat pe feribot: unul urmărea traseul feribotului, al doilea controla excavatorul la care era
atașat tubul, iar cel de al treilea citea semnalele pe un monitor.
Când echipa de forare se apropria de etapa finală a operațiunii, capul de forare a întâlnit un bloc vechi de beton. Nu existau decât două opțiuni: ori se continua forarea, într-o structură mai dură, ori se relua forarajul de la început. Membrii echipei de forare au hotărât să meargă mai departe cu operațiunea de forare, iar succesul a fost de partea lor. La tragerea înapoi, rotirea sapei
pentru lărgirea găurii a fost mai dificilă la început, dar după trecerea de structura mai dură, operațiunea de lărgire a găurii și de pozare a conductei pentru fibrele optice a decurs mai liniștit. Pentru finalizarea execuției găurii au fost necesare 26 de ore neîntrerupte de foraj și tragere înapoi.
„Distribuitorul nostru de echipamente Vermeer – Vermeer Denmark A/S – ne-a ajutat să identificăm toate echipamentele de care avem nevoie pentru a finalize un proiect de o asemenea amploare și ne-a indicat ce amestec de fluid de foraj ar trebui să folosim.” Jacob Post Proprietarul Antreprizei Entreprenør Jacob Post ApS
Echipamentul utilzat pentru finalizarea proiectului:
• mașină de foraj orizontal dirijat Vermeer D40x55 S3 Navigator, cu 152 de tije de foraj Firestick® de 4,57 m;
• radiolocator DigiTrak Falcon F5;
• sapă Vermeer Mix Master 8 inch (203,20 mm) și sapă canelată cu dinți conici (de rechin).
Fluid de foraj utilizat:
• bentonită Cetco Hydraul-EZ cu pachetul hidraulic și dispozitivul pentru tăierea argilei.